שבעה מחזות חדשים נבחרו לקחת חלק ב”נקודת פתיחה 2″

Posted filed under חדשות.

הקרן לפיתוח מחזאות ישראלית היא יוזמה משותפת של מועצת הפיס לתרבות ואמנות ושל עמותת “קבוצת עבודה”, במסגרתה פועל זו השנה השנייה פרויקט “נקודת פתיחה” במטרה לתמוך במחזאים במהלך תהליך הכתיבה, באמצעות מענק כספי וליווי דרמטורגי, החל משלב הטיוטה הראשונית ועד למחזה השלם המוכן לתחילת החזרות בתיאטרון.

הפרויקט נועד לעודד כתיבת מחזאות ישראלית מקורית מתוך שאיפה ליצור מגוון ביצירה התיאטרונית המקורית בארץ.

 

הועדה האמנותית של התוכנית בחרה השבוע 7 מחזות מקוריים מתוך 129 מחזות שהוגשו (מתוכם 67 במסלול “כותבים חדשים” ו- 62 במסלול “כותבים מקצועיים”).

7 המחזות שנבחרו בשלב הראשון יזכו למקדמה כספית בשווי של 10,000 ₪ כהשקעה בפיתוח המחזה, אליהם יצוותו מנחים מקצועיים, מתוך מאגר מגוון של אנשי מקצוע (דרמטורגים, במאים ומחזאים) מהבולטים בתחום, שיסייעו להם בפיתוח ועריכת המחזה.

בשלב השני, הועדה האמנותית תבחר מבין 7 המחזות את אלה שימשיכו לשלב הבא, ובו יקבלו מענק נוסף של 10,000 ₪  והמשך תמיכה דרמטורגית  בהמשך פיתוח המחזה.

 

המחזות נבחרו על פי קריטריונים של מקוריות, שפה בימתית, שפת דיבור ודיאלוג, עיצוב הדמויות ומבנה המחזה. בתהליך הבחירה הושם דגש מיוחד על האנונימיות של מגישי ההצעות, וזהותם נחשפה בפני חברי הועדה רק אחרי שהסתיימו הקריאות והדיונים ונבחרו ההצעות.

7 המחזות שנבחרו לתוכנית הם:

1. וולקאם – נעם גיל

דרמה: אלפרד, קבלן קשוח שמפלרטט עם העולם התחתון, חי עם אשתו הצעירה והיפה, דניאל, בוילה שבנה בצמוד לישוב ערבי. אלפרד מתעקש להשאיר את החלונות פתוחים, ביום וגם בלילה. אחרי שהוא נורה ונפצע, החשד נופל על צעירי הכפר, ואלפרד מאיים בנקמה, בינתיים החלונות – ישארו פתוחים. באחד הלילות הבאים שני צעירים פורצים לבית דרך החלון הפתוח, דניאל מבוהלת, ואלפרד מופיע עם אקדח, ומחליט לממש את האיום וללמד את הצעירים לקח.

 

2. פאפולה – אריאל ברונז

קומדית אימה אבסורדית. שלושה סיפורים משפחתיים בהשראה תנכית : עקידה – אב לילד נכה פוגש מתחת לשולחן המשפחתי באביו שנטש אותו בילדותו. החופש חסר האחריות של האב מדרבן אותו להקריב את בנו על מזבח החופש. עגל הזהב – אב ואם יוצאים לחגוג עם בנם שזכה בפרס נובל, גאוותו של האב הכושל וגס הרוח בבנו המוצלח, הופכת להתעללות מפלצתית. עץ הדעת – אב ואם מנוכרים חוקרים את בנם בחדר חקירות. כשיתוודא הבן על חטאיו, הוא יגורש לנצח מחיק המשפחה.

 

3. פקעות – אבי שחרון

טרגדיה: בגבול שבין ארץ עניה לארץ עשירה עומד מגדל שמירה. השומר המתגורר בו, בן הארץ העשירה, מעסיק את הפועל בן הארץ העניה, בניכוש פקעות עשבים הצומחים ליד הגבול. אשת הפועל מגיע לביקור מפתיע בגבול , ונראה שהיא תהיה מוכנה לעשות כמעט הכל כדי לשכנע את השומר לתת לה ולבעלה לעבור את הגבול ולמצוא תקווה בארץ השכנה. השומר נהנה לעורר את קנאתו של הפועל, והאשה שמחליטה להוכיח לבעלה הקנאי את נאמנותה, הורגת את השומר. הקנאה הפחד והאלימות רק גוברים.

 

4. עיוורון – איתמר אורלב (כותב חדש)

דרמה: אל מנחם ורחל, זוג עיוורים,  ששכלו את בנם החייל לפני 13 שנים,   מגיעה החדשה על שרידים מגופתו שהתגלו ויובאו לקבורה בארץ, שגורמת לקרע בינהם, ונימה שכנתם, בת גילו של הבן , מנסה לאחות אותו, בעזרת המציאות שהיא בוחרת לתאר להם.

 

5. י’ 5 –  ענבר אמיר

קומדיה עצובה על התבגרות מינית בעידן פורנוגרפי: מיכל סיון ועידו בתולים. מיכל רוצה להתקרב לסיון, שנחושה לאבד את הבתולים עד סוף השבוע, כדי שהחייל שהיא יוצאת איתו לא ידע שהיא עדיין בתולה. לצורך התוכנית סיון ומיכל מגייסות  את עידו שמאוהב בסיון. הוא מתחייב לסודיות, אבל נכשל ברגע המכריע. סיון מטילה על מיכל  לאמן את עידו כדי שלא יכשל בפעם הבאה.

 

6. הדבר במזוודה של הקולונל – אסא וולפסון

דרמה אפוקליפטית: המזוודה של הקולנונל מספרת על הימים האחרונים של המלחמה על השליטה בארץ ישראל. במאחז האחרון של הלוחמים היהודים,  ממונה “הנער”, לוחם צעיר ומבוהל, להשגיח ולטפל בגיבור המלחמה , “הקולונל”, הכלוא ב”מעצר בית” , שעה שהוא הולך ומאבד את שפיותו. מערכת היחסים שמתפתחת ביניהם מגיעה למבוי סתום, הקולונל נמלט לאמריקה עם הנער ועם המזוודה.

 

7. מרלן – שרה עזר

דרמה קומית – שנות ה60 בבית שאן, מרלן היא זונה. היא מאוהבת בפרוספר שלה וחולמת להתחתן איתו, אבל  כשמתברר לה שהוא עומד להתחתן עם בתולה צעירה וכשרה, היא מחליטה לצאת לדרך עצמאית ולהקים עסק,  בעזרת סכום הזכיה בתחרות יופי ארצית של כפילות מרלין מונרו, שמתקיימת בעיירה.

הועדה האמנותית של “נקודת פתיחה 2” מונה 5 חברים:

יגאל זקס– במאי ושחקן תיאטרון, יוזם ומנהל הפרויקט

עירא אבנרי – במאי, דרמטורג ומרצה באוניברסיטת תל אביב.

גלעד עברון – מחזאי, תסריטאי ודרמטורג.

מור פרנק – במאית ודרמטורגית.

רביד דברה – מחזאית במאית, ודרמטורגית.

 

מחזור הראשון פותחו 10 מחזות במסגרת תוכנית “נקודת פתיחה” שזכו להתעניינות ושבחים. בין המחזות:

  • “אגדת דשא” מאת: שי להב בבימויו של רוני ניניו, שגם ליווה את המחזה כדרמטורג נכלל ברפרטואר 2015 של התיאטרון הקאמרי.
  • “אינטימיות” מאת: רוני קובן  (דרמטורגיה: אבישי מילשטיין), מתוכנן לעלות באפריל 2015 במסגרת “פותחים במה” בבית לסין.
  • “חמוץ” מאת: ג’ייסון דנינו הולט ובבימויו (דרמטורגיה- לילך דקל אבנרי) עולה בספטמבר באולם נחמני כהפקה עצמאית בתמיכת מנהל תרבות ומפעל הפיס.
  • “ביאות ראשונות” מאת: אורי ניצן, נמצא במגעים והמשך עבודה לקראת הפקה בתיאטרון חיפה

 

  •  המחזות “הפרקליט” מאת: דניאל כהן לוי ו”המתנחל” מאת: נעם גיל שזכו לחוות דעת מצוינות במספר תיאטרונים בהכנות להפקה במהלך 2015.

logo pais play writing